چهارمین نشست علمی پژوهشی امامت – سطح چهار

چهارمین نشست علمی پژوهشی سطح چهار مرکز تخصصی امامت اهل‌بیت علیهم السلام با موضوع «ماهیت شناسی علم و تأثیرگذاری آن در نظریات امامت» با ارائه حجت الإسلام و المسلمین استاد سید علیرضا سبزواری برگزار شد.
در چهارمین نشست علمی پژوهشی امامت در سطح چهار مرکز تخصصی امامت اهل‌بیت علیهم السلام که روز سه شنبه ۳۰ بهمن ماه ۱۴۰۳ در بنیاد فرهنگی امامت برگزار شد، حجت الإسلام و المسلمین سید علیرضا سبزواری به موضوعی بدیع و نو در قالب «ماهیت شناسی علم و تاثیرگذاری آن در نظریات امامت» پرداختند.
مدیر مرکز تخصصی امامت اهل بیت علیهم السلام؛ با تبیین جایگاه علم انگاری امامت و تلقی آن به عنوان دانشی مستقل به بیان پیشینه این اندیشه و تفکر در شیعه و اهل سنت پرداخته و خاطر نشان کردند:

مباحث فلسفه علم در زمان کنونی یکی از ارکان پژوهش رشته‌های علوم دینی بوده و خود از علوم پسینی محسوب می‌گردد.

استاد سبزواری در این زمینه، پیشنهادی به مسئولین حوزه ارائه نموده و فرمودند:

به نظر می رسد که حوزه علمیه لازم است رشته «فلسفه دانش امامت» را در درختواره به عنوان رشته مستقل در زیر مجموعه امامت تنظیم و ارائه نماید.

ایشان، در جهت تبیین پیوند و ارتباط مقوله علم با نظریه های امامت، مباحث خویش را در دو بخش ارائه فرمودند. در بخش نخست به ماهیت شناسی علم در مکاتب مختلف و بررسی دگرگونی آن و نیز به تقسیم بندی‌های گوناگون علم پرداختند.
حجة الاسلام سبزواری تأکید کردند که تا اوائل قرن ۱۷ میلادی واژه «علم» و «فلسفه» در هم تنیده بوده و انواع علوم الهی و طبیعی در ضمن مباحث فلسفی گنجانده می شد. علامه مجلسی که در قرن ۱۷ میلادی می زیسته نیز سعی در نوآوری موسوعه سترگ بحار الأنوار داشته و مباحث علوم تجربی را در ضمن کتاب «السماء و العالم» به عنوان مسأله دینی مطرح نموده است.
استاد مرکز تخصصی امامت؛ در ادامه به تبیین ماهیت شناسی علم در منطق، فلسفه (مشاء، حکمت متعالیه و فلسفه اشراق)، عرفان و مکتب تفکیک و مکتب وحی پرداخته و امتیازات یکدیگر را بررسی نمودند.
ایشان در ادامه، تأثیر دیدگاه‌های مختلف، در ماهیت شناسی علم را بر نظریات امامت با دو رویکرد هستی شناسی امامت و معرفت شناسی اندیشه آن تبیین و توضیح دادند.
حجت الاسلام و المسلمین سید علیرضا سبزواری در آخر نیز به تبیین نظریه خویش در امامت با عنوان «امامت اصطفائی» و اثر گذاری ماهیت شناسی علم در این نظریه پرداختند.
ایشان در نهایت نشست با ارائه رویکرد متکلمان (معتزله، اشاعره و امامیه) در مباحث امامت پیشنهاد پژوهشی در ارتباط ماهیت علم در کلام با نظریه متکلمان ارائه فرمودند.

بازدیدها: ۰

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
مطالب مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *